Øker hudens beskyttelse x 8 sa du?

|9/06, 2023

Øker hudens beskyttelse x 8 sa du?

Ok, hva i alle dager øker hudens egen beskyttelse mot UV og forurensning med hele 8 ganger? Jo, det gjør antioxidanter!

Disse kan vi både spise og smøre på huden, og de har en jobb.... å beskytte cellene våre fra skader!

Skader som påføres av det vi kaller frie radikaler, så hva er nå det?

En fri radikal produseres eksempelvis i kroppen vår når vi puster inn forurensing eller sigarettrøyk, når vi stresser og sover lite og ikke minst når vi utsettes for UV stråler fra solen og skjermbruk.

Så for å beskytte kroppen din fra disse frie radikalene har vi aktioxidanter som nøytraliserer de, slik at de ikke lenger kan skade. Får de frie radikalene herje fritt så kan sykdom fremskyndes og for tidlig aldring av både hud og indre organer skje.

Så det er viktig å beskytte både utenpå og fra innsiden og jeg anbefaler ALLE å bruke et antioxidant serum under kremen man bruker på dagtid.


Gode antioxidanter å smøre på huden er: (det i liten skrift er for spesielt interesserte ;) )

  • Vitamin C fjerner/ nøytraliserer en stor andel frie radikaler og reparerer oksidert Vitamin E som er bundet til cellemembranene våre. 
  • Vitamin A/ Betakaroten Provitamin A carotenoider som beta-carotene beskytter celler mot oxidativt stress
  • Vitamin E – Nøytraliserer single oksygenmolekyler i celle membranen. Stabiliserer cellemembranen og forhindrer oksidasjon av lipider som igjen forhindrer ruptur av cellemembraner. 
  • Resveratrol – Hindrer UV indusert oksidativt stress og mutasjon på celle DNA
  • Grønn te – Et flavenoid som bidrar til å nøytralisere frie radikaler, men hindrer også produksjonen av nytt ROS og oxidasjon av lipider.
  • Niacinamide – hemmer den oxidative prosessen spesielt oksidasjon av proteiner i huden (og kroppen).
  • Coenzyme Q10 – reduserer produksjonen av fire radikaler i kroppen og regenererer Vit E. Reduserer skade på keratinocytter og demper oksidative skader i mitokondrie apparatet.
  • Lycopen – Et karotenoid som tar del i nøytralisering av single oksygenmolekyler
  • Lutein – Et karotenoid som beskytter fibroblastene mot UVA indusert oksidativt stress. Hindrer også at antioxidant enzymet catalase og SOD Superoxide dismutase tappes. 


Gode antioxidanter å spise:

  • Meieriprodukter, egg og lever. (Vitamin A)
  • Bær, appelsiner og paprika (Vitamin C)
  • Nøtter, frø og vegetabilske oljer og grønne bladgrønnsaker. (Vitamin E)
  • Frukt og grønt med skarpe farger spesielt gulrot, mango, erter, spinat, søtpotet. (Betakaroten) 
  • Rosa og røde frukter og grønnsaker, inkludert tomater og vannmelon. (Lykopen)
  • Grønne bladgrønnsaker, mais, papaya og appelsiner. (Lutein)
  • Ris, mais, hvete, fullkorn, nøtter, egg og ost. (Selenium)

Andre matvarer som man mener er gode kilder til antioxidanter er aubergine, sorte bønner, røde druer, mørk sjokolade, granateple og goji bær.